Romney vyhral primárky v Arizone, ale v Michigane je súboj tesný

29.02.2012 Celý región

Grand Rapids/Phoenix 29. februára (TASR) - Republikánski uchádzači o nomináciu v amerických prezidentských voľbách Mitt Romney a Rick Santorum sa dostali do tesného súboja v utorkových primárkach v štáte Michigan.

Po sčítaní hlasov zo 61 percent okrskov má Romney 40 percent a vedie tak pred Santorumom, ktorý získal 36 percent. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Michigan je rodným štátom Romneyho, ktorý tam bol doteraz pokladaný za jasného víťaza a sľubného rivala demokrata Baracka Obamu v novembrových prezidentských voľbách.

Tak ako sa očakávalo, Romney hladko zvíťazil v druhých utorkových primárkach, v štáte Arizona. Tam bol nepochybným favoritom a jeho odporcovia strávili iba málo času kampaňou v Arizone. Televízne stanice zverejnili svoje exit polly po zatvorení volebných miestností (dnes o 02.00 h SEČ) a už vyhlásili Romneyho za víťaza.

Prípadná prehra v Michigane však spochybní Romneyho postavenie favorita a zasadí ťažký úder jeho kampani pred budúcotýždňovými primárkami v superutorok, ktoré sa budú konať naraz až v desiatich štátoch. Jeho hlavný republikánsky súper Santorum potrebuje dosiahnuť víťazstvo alebo veľmi tesné druhé miesto, aby dokázal, že je ešte stále v hre a že jeho víťazstvá zo začiatku tohto mesiaca v štátoch Minnesota, Colorado a Missouri neboli len šťastnou náhodou.

V Michigane sa ako tretí v primárkach zatiaľ umiestnil texaský kongresman Ron Paul s 12 percentami a bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich získal sedem percent.

Romneyho všeobecne pokladajú za kandidáta, ktorý má zatiaľ najlepšie pozície poraziť prezidenta Obamu v novembrových voľbách, a podporuje ho aj väčšina straníckych funkcionárov. Santorum si však podmanil jadro konzervatívnych straníkov, ktoré nepochybuje o nefalšovanosti jeho názorov na sociálne otázky ako umelé prerušenie tehotenstva a Romneyho pokladá za príliš umierneného.

Zdroj: Reuters, Associated Press
 

Vyberte región